İçindekiler
Zencefil Nasıl Kullanılır ? sorusuna cevap vermeden önce önce zencefili biraz tanıyalım. halk arasında; zencebil, zingiber, ginder, gimembre isimleriyle bilinen zencefil Zencefilgiller familyasına aittir. Boyu 2 metre olup çok yıllık bir bitkidir. Zencefil ülkemizde yetişmez. Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Hindistan ve Malezya gibi tropikal bölgelerde yetişir. Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
Zencefil tozu nasıl kullanılır ? Zencefil kurutulup öğütülerek toz haline getirilir. Kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve likör yapımında kullanılır. Zencefil tozu baharat olarak tüketilir. Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılıp iyice yıkanır. Dış kabuğu soyulup 1 gece soğuk suda bekletilir. 2 yemek kaşığı zencefil tozunu 1 bardak su içine koyup kaynayıncaya kadar ocakta bekletin. Ateşi kısıp 10 dakika daha ısıtmaya devam edin. Karışımı sabah, öğlen akşam olmak üzere 1 er bardak içmeniz önerilir.
Toz zencefil nasıl kullanılır dan sonra faydaları nedir ona bakalım.
Zencefil mide ve bağırsak gazını söker. Mideyi yatıştırıp sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Vücudun kan dolaşımını hızlandırır. Bedeni ısıtıp terlemeyi sağlar. Zencefil çayı gargara yapılırsa boğaz ağrılarını geçirir. Hazımsızlığa ve mide şişkinliğine yardımcı olur.
Mide bulantısını giderip mide ve bağırsaktaki gazı söker. İshali önleyip, bağırsak bozukluklarını giderir. Bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp yiyeceklerin bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayıp kabızlığı önler. Ülser ve reflüyü rahatlatır.
Vücut ısısını arttırarak vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Düzenli zencefil kullanan kişilerde inme ve kalp krizi görülme olasılığı azalır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı güçlü tutar. Mantar enfeksiyonlarına karşı vücutta kalkan görevi üstlenir.
Tavsiye edilen yazılar: Papatya Suyu Saç Açma ve Papatyanın Cilde Faydaları!
Maddeler halinde zencefil nasıl kullanılır? ve faydalarını sıralayacak olursak:
Yalnız asma unutulmaması gereken nokta Şifalı bitkileri ve doğal çayları kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaktır.
Ülser, iltihaplı bağırsak ve bağırsak tıkanıklığı hastalığı olanların fazla taze zencefil tüketimi olumsuz tepkiye sebep olabilmektedir. Safra taşı olanlarda da ağrı oluşturabilmektedir. Fazla kullanılması ritim bozukluklarına yol açabilir.
Taze zencefil nasıl tüketilir? – Taze zencefilin kokusu tarçına benzediğinden sütlü tatlılarda rendeleyerek kullanmak iyi bir alternatiftir. Ayrıca tavuk, balık ve et yemeklerinde taze zencefil rendelenip ilave edilebilir.
Toz zencefil çay içerisine katıldığında yararı daha çok olduğundan günde en az bir defa toz zencefil çayı tüketilebilir.
Hem limon hem de zencefil, iltihaplanmaya karşı özellikler taşımaktadır. Böylece yağların yakımında ve hızlı kilo vermeye yardımcı olur.