İçindekiler
Eliminasyon diyeti nedir sorusu başta olmak üzere eliminasyon diyeti nasıl yapılır, hangi besinler tüketilir , kaç gün yapılır zararları var mı gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bir araya getirdik. Ayrıca örnek menüyü sizler için paylaşıyoruz. Yazımızın sonunda ise eliminasyon diyeti ile İlgili Bilinmesi Gereken diğer tüm detayların bulunduğu bir de video sizleri beklemekte. Mutlaka izlemelisiniz. Artık eliminasyon diyetini açıklayamaya başlayabiliriz.
Eliminasyon diyeti, gıda hassasiyetlerinin semptomlarını belirlemek ve hafifletmek için kullanılan bir tanı aracıdır. Bunu, belirli yiyecekleri veya besin gruplarını belirli bir süre için bir kişinin diyetinden geçici olarak çıkararak, daha sonra şüpheli yiyeceklerin oluşturduğu yorgunluk gibi istenmeyen semptomlar arasındaki olası bağlantıları ortaya çıkarmak için yapılmaktadır.
Eliminasyon diyeti bu özel amaç için yararlı bir araç olsa da, kilo kaybı veya diğer sağlık hedefleri için uzun vadeli bir çözüm olmadığını belirtmek gerekmektedir.
“Eliminasyon diyeti, herhangi bir gıda alerjisinin ortaya çıkması için kullanılır. Diyet tipik olarak sadece 5 ila 6 hafta sürer ve doğru bir şekilde takip ettiğinizi ve herhangi bir besin maddesinden eksik kalmadığınızı sağlamak için bir diyetisyenle çalışmanız önerilir.”
Eliminasyon diyetinde ne yiyeceğiniz, yiyecekleri yeniden sokup tanıtmadığınıza bağlıdır. Bu, tüm potansiyel alerjenleri ve gıda hassasiyetlerini ortadan kaldırırken örnek bir yemek planıdır. Diğer birçok yiyeceği keserken yeterli kalori aldığından emin olmak için muhtemelen çok fazla ürüne ve yağsız etlere, fındıklara ve tohumlara ihtiyacınız olacaktır.
Eliminasyon diyeti 7 günlük bir plana uygundur. Daha sonra, üzerinde olduğunuz diyet programına başka yiyecekler eklenebilir. Bunun her şey dahil bir yemek planı olmadığını ve diyeti takip ediyorsanız, sizin için en uygun diğer yemekleri bulabileceğinizi unutmayın.
Eliminasyon diyet programında, belirli yiyeceklerin belirli bir süre için kısıtlanması dışında tüm yönler esnektir.
Yeniden giriş aşamasında, kısıtlı listedeki her yiyecek yavaşça, birer birer diyetinize eklenir. Doktorlar ve diyetisyenler genellikle reaksiyonları tanımlamaya ve içgörüleri kaydetmeye yardımcı olmak için bir gıda günlüğü tutmayı vurgularlar. İşte Eliminasyon diyetinde yenilebilecek besinlerin listesi:
Eliminasyon diyetinde yenilecek besinler ise şu şekildedir:
Bu yavaş ve reaksiyona geçmeden önce tüketebileceğiniz gıda türlerini ve miktarlarını belirlemenize yardımcı olur. Örneğin glütene karşı hoşgörüsüzseniz, iltihap belirtileri yaşamadan önce tam olarak ne kadar buğday yiyebileceğinizi belirleyebilirsiniz.
Eliminasyon diyeti örnek menü:
Kahvaltı: fincan çay, bol yeşillik, 50 gr kadar peynir, bir dilim ekmek.
Öğle: 150 gram kırmızı et ve bol yeşillikli karışık kinoa salatası.
Akşam: 1 kâse cacık. 1 tabak sebze yemeği, esmer pirinçten yapılmış pilav.
Bir eliminasyon diyetinde, öncelikle taze ürün ve yağsız protein gibi tahriş edici veya alerjen olarak bilinmeyen enflamatuar olmayan yiyecekler yiyeceksiniz. Alerjen veya tahriş edici olduğu düşünülen yiyeceklerden tamamen kaçınacaksınız.
Kayıtlı bir diyetisyen veya doktor, ihtiyaçlarınıza uygun bir eliminasyon diyeti uyarlayabilir. Bilinen bir besin alerjiniz varsa, potansiyel hastalıktan veya anafilaksiden kaçınmak için sadece bir sağlık uzmanının gözetiminde bir eliminasyon diyeti denemelisiniz.
Gıda alerjenleri genellikle anafilaksiye, ağzın şişmesine, rinit, ishal veya kusmaya ve baş ağrısı, sinirlilik, anksiyete ve karışıklık gibi nörolojik yanıtlara neden olabilir.
Gıda intoleransları veya hassasiyetleri de gastrointestinal zorluklara, ruh hali değişikliklerine ve yorgunluğa neden olabilir. Bazı alerjik reaksiyonlar gıdalara kendileri bir yanıttır, diğerleri ise gıda katkı maddelerine karşı aşırı duyarlılık nedeniyledir.
Beslenmenin yanı sıra birçok faktörün bir kişinin semptomlarına katkıda bulunabileceğini ve eliminasyon diyetlerini özetlemeyi zorlaştırabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, hassasiyetlerin farkında olmak, diyetinizi en uygun sağlık, enerji ve canlılığı teşvik eden bir şekilde yemek yemeye kaydırmanıza neden olabilir.
Eliminasyon diyeti için önerilen bir zamanlama yoktur. Tok ve enerjik hissetmek için ihtiyacınız olduğu kadar yemek ve atıştırmalık yiyin. Üç öğün yemek ve iki ila üç sağlıklı atıştırmalık yemek tok kalmanın ve yorgunluktan kaçınmanın iyi bir yoludur.
Sağlık uzmanınız, eliminasyon diyetine başlamanız için en iyi kaynağınızdır. Süt sütü yerine keten tohumu sütü veya yulaf sütü gibi ortadan kaldıracağınız yiyeceklere alternatiflerin bir listesine sahip olmak şiddetle tavsiye edilir.
Süt ve süt ürünleri olmayan diyet olarak da adlandırılan eliminasyon diyeti zor ve kısıtlayıcı olsa da, birini takip ederek bazı faydalar sunar.
Eliminasyon diyetlerinin bazı dezavantajları ve sağlık endişeleri vardır.
Fonksiyonel beslenme programı olan eliminasyon diyeti gıda hassasiyetlerini belirlemek için sağlıklı ve yararlıdır. Bir eliminasyon diyeti çoğunlukla federal diyet önerileriyle uyumlu olsa da, ilk aşama ondan uzaktır. Örneğin, USDA bol miktarda süt ve tahıl porsiyonu önerir, ancak eliminasyon diyetinde süt ürünlerinden ve buğdaydan kaçınmanız gerekir.
Biraz araştırma ve planlama, süt ürünleri grubu dışında yeterli kalsiyum ve D vitamini kaynakları bulmak için uzun bir yol kat eder ve tam tahıl önerisini karşılamak için bol miktarda buğday dışı tahıl ürünü bulabilirsiniz.
USDA ayrıca kalp hastalıklarını önlemek için haftada sekiz ons deniz ürünü önerir. Omega-3 yağ asitleri, EPA ve DHA ile takviye etmeyi veya bunları bitkilerden kaynaklamayı seçebilirsiniz.
Eliminasyon diyetleri kilo kaybına veya kazancına odaklanmaz, ancak hayatınızı ne kadar enerjiye ihtiyacınız olduğunu bilmek önemlidir.
Eliminasyon diyetinde günde en az 2,5 litre kadar su tüketildiğinden kilo verilmesi sağlanacaktır.
Eliminasyon diyeti en fazla 4-5 hafta süren özel bir beslenme programıdır.
Eliminasyon diyeti menüsünde Kavrulmamış çiğ kuruyemişler bulunmaktadır. bu yüzden Ceviz, fındık, badem tüketilebilir.
Turşu gibi besinlerin bu diyette tüketilmesi yasaktır.
Glutenli tahıllar ve unların yanı sıra mısır da yasaklı besinler arasındadır.
Eliminasyon diyeti nedir sorusu başta olmak üzere konu ile alakalı tüm merak edilenleri bir cevaplamaya çalıştık. Eliminasyon diyeti nedir konusu ile alakalı görüş ve yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.