İçindekiler
Candida diyeti başta olmak üzere candida mantarı nedir, diyeti nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir gibi aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını bir sizler için bir araya getirdik. Yazımızın sonunda ise Candida diyeti ile alakalı bir de video paylaştık. Mutlaka izlemelisiniz.
Kronik yorgunluk ve halsizlik yaşayanlar bu durumu genellikle yoğun çalışma temposuna, mevsim geçişlerine, dönemsel durumlara bağlasalar da bu candida mantarı kaynaklı olabilir. Tüm insanların vücudunda bulunan bu mantar aslında sindirim ve aldığımız gıdaların emilimi için oldukça gerekli. Vücutta ağız, cilt, sindirim sistemi, ayak tırnakları, vajina, anüs gibi bölgelerde yaşayabilir. Görüldüğü gibi esasında tüm vücudumuzda bulunmaktadır. Ancak çoğalması halinde immün sistem zayıflığı, halsizlik, cilt problemleri ve ödem gibi sonuçlar doğurabiliyor. Çoğalma hali de genellikle kadınlarda gözlenir. Çünkü doğum kontrol hapları çoğalması için bir tetikleyici olabilir.
Vücudumuz için oldukça faydalı olan bu mantar çoğaldığında candida diyeti ile bunu çözmek mümkün. Diyete başlanmadan önce 3-7 günlük bir candida detoksu uygulamak önerilir. Bu detokslar sayesinde sindirim sisteminin mevcut yükü azaltılarak, sindirim sisteminin rahatlaması amaçlanır.
Katı bir diyet olan candida diyeti, enfeksiyonel semptomları hafifleterek kişileri rahatlatıyor. Yoğun bir yasak listesi olmakla birlikte aynı zamanda listede bağımlı olduğumuz birçok besin türü de var. Örneğin glüten, rafine şeker gibi gıdalar bu diyette kendine yer bulamıyor. Yasaklı gıdaların arasında şeker, kısmi olarak süt ürünleri, alkol, ambalajlı gıdaların arasında özellikle koruyucu ve katkı maddeli olanlar ve glüten var. Özellikle glütenli yiyecekler bağırsaktaki doğal florayı bozduğu gerekçesiyle en çok uzak durulması gereken tür.
Kandida diyeti sırasında şeker tüketiminin minimuma indirilmesi de oldukça önemli. Kişilerin immün sistemi oldukça zayıfladığı için şeker daha da tetikleyici olabiliyor. Süt ürünlerinin bir kısmından uzak durmak da kandida mantar enfeksiyonu ile mücadele eden kişiler için oldukça önemli. Sütte mevcut olan laktoz candida büyümesine sebep olduğu için uzak durulması tavsiye ediliyor.
Oldukça kısıtlayıcı olabilen bu diyete kişiler ilk baktıklarında akıllarında ne yiyebilecekleri sorusu oluşuyor. Peki ama candida diyetinde neler yenir? En genel haliyle bu diyette, nişasta bulundurmayan sebzeler, et suyu, düşük şeker bulunduran meyveler, elma sirkesi, doğal probiyotikler, sarımsak, yumurta, beyaz ve kırmızı et tüketilir.
Sebze seçenekleri arasında; enginar, ıspanak, domates, salatalık, patlıcan, brüksel lahanası, soğan vardır. Sağlıklı yağ seçenekleri arasında keten yağı, zeytin yağı, badem, ceviz, fındık vardır. Sağlıklı yağlar arasında özellikle hindistan cevizi yağı candida enfeksiyonuyla mücadelede en etkin rolü oynamaktadır. Protein kaynağı olarak kırmızı et, beyaz et ve balık çeşitleri tercih edilir.
Süt ürünlerinin birçoğunu yasaklayan diyette kefir, tereyağı ve yoğurt tüketimi serbesttir. Daha rahat hissetmek için candida kefir ile sütü ikame ederek daha rahat bir diyet süreci geçirebilirsiniz. Tahıllar arasında chia tohumu, keten tohumu, yulaf kepeği, kioa vardır. Kabak çekirdeği candida diyetinde tahıl grubundaki en büyük destekçiniz olacaktır. Meyve çeşitleri konusunda avokado ve limon dışındaki meyveler tüketilebilir. Ancak yine de dikkatli tüketilmesi önerilir. Bitki ve baharat seçenekleri arasında; zerdeçal, dereotu, karabiber, zencefil, tarçın, biberiye, kekik, karanfil, fesleğen bulunur. Şeker kaynağı olarak stevia tüketilmesi en doğrusu olacaktır.
Candida diyeti, bir rahatsızlıkla mücadele etmek üzere kurulu bir diyet olmasıyla beraber diyette kilo kaybı da gözlemlenir. Besin tercihleri konusunda dikkatli olmak kilo kaybı konusunda destekleyici olsa da zayıflamak amacıyla tercih edilmemesi gereken bir diyettir.
Katı bir diyet olması diyet sırasında açlık hissedeceğiniz anlamına gelmez. Aksine daha sağlıklı ve dikkatli beslenerek sağlığınız için güzel bir adım atarsınız. Semptomlar hafifledikçe kendinizi daha iyi hissedeceğinizi bilerek diyet listelerine harfiyen uymanız oldukça önemlidir. Örnek listeden de görülebileceği gibi bu diyette sürekli açlık hissi yaşamaktan ziyade daha dikkatli ve düzenli beslenmeniz vardır.
Elma sirkesi iyileşme yolundaki en büyük yardımcılarınızdan olacağı için kahvaltıdan önce 1 bardak suyun içine biraz elma sirkesi ekleyerek diyete başlamalısınız.
Candida diyeti listesi
Kahvaltı
Ara Öğün
Öğlen
Ara Öğün
Gece
Bu diyette net bir süre belirtmek mümkün değildir. Sizde mevcut olan mantar miktarı ve görülen semptomların azalması halinde bırakılabilir. Süre diyetin uygulanma şekline ve kurallara uyma sıklığına göre değişiklik gösterir. Bazı kişilerde birkaç hafta sürebilirken bazı kişilerde birkaç ay sürebilir.